Työturvallisuus

Työssäoppimisjakson yhtenä tärkeänä tavoitteena on oppia työsuojelun kannalta keskeiset asiat. Työssäoppijan tulee sisäistää tiedot ja taidot, jotka edistävät työturvallisuutta. Työsuojelussa painottuvat ennaltaehkäisevät toimenpiteet. Työsuojeluvastuu kuuluu koulutuksen järjestäjälle, oppilaitokselle, opettajalle, työssäoppimispaikalle, työpaikkaohjaajalle ja työssäoppijalle.

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (28§) mukaan työssäoppijalla on oikeus turvalliseen työympäristöön myös työssäoppimisjaksojen aikana. Työturvallisuuslakia sovelletaan sen 4§:n mukaan myös työssäoppijan työssäoppimiseen.

Työyhteisöön perehdyttäminen
Hyvä perehdyttäminen auttaa työssäoppijaa suoriutumaan työtehtävistään itsenäisesti ja turvallisesti. Vastuu työssäoppijan turvallisesta työskentelystä ja riittävästä perehdyttämisestä on työpaikkaohjaajilla.

Työhyvinvointi
Työhyvinvointi on tärkeä osa työsuojelua. Ergonomiaan ja henkiseen hyvinvointiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Hyvin suunniteltu työympäristö, riittävä valaistus ja ilmastointi sekä positiivinen työilmapiiri edesauttaa työssäjaksamista.

Työturvallisuus
Sähkölaitteiden käyttöohjeissa olevia erityisohjeita on noudatettava. Paloturvallisuuteen liittyvät perusasiat, vaaratekijät ja toimenpiteet uhkatilanteissa tulee hallita. Työturvallisuuslain soveltamisohjeiden mukaan työnantajalla on oltava kirjalliset palotorjunta- ja sammutusohjeet. Tapaturmia varten olisi yrityksessä oltava tarvittavat ensiapuvälineet.

Henkilökohtainen ja työympäristön hygienia
Hius- ja kauneudenhoitoalalla henkilökohtainen hygienia ja ulkoinen olemus ovat tärkeitä, koska asiakaspalvelutilanteessa ollaan läheisessä kontaktissa asiakkaan kanssa. Työasu on osa työntekijän henkilökohtaista hygieniaa ja työnantajalla on oikeus määrätä työasusta. Jokaisella työntekijällä on velvollisuus huolehtia työvälineiden puhtaudesta ja työympäristön siisteydestä.

Terveydelle haitalliset kemikaalit
Hius- ja kauneudenhoitoalalla altistutaan usein terveydelle haitallisille kemikaaleille. Näiden tuotteiden tunnistaminen ja turvallinen käyttö vähentävät altistumista.

Laki nuorista työntekijöistä
Työssäoppimisen työsuojelukysymykset, työturvallisuus ja hyvinvointi tulevat erityisen tärkeäksi ammatillisessa peruskoulutuksessa suoraan peruskoulusta tulevien ja alle 18-vuotiaiden nuorten opiskelijoiden työssäoppimisjaksoilla.